Wat is Virtual Reality?

Wat is Virtual Reality?

Virtual reality is een omgeving of situatie die door een computer wordt gesimuleerd. Gebruikers beleven doormiddel van virtual reality (letterlijk: virtuele realiteit) een levensechte ervaring. Vaak beperkt deze ervaring zich tot beeld en geluid, maar soms wordt ook gebruik gemaakt van tast en reuk. Oftewel: virtual reality is het beleven en ervaren van dingen in een wereld die niet bestaat (alleen virtueel).

Virtual reality is een omgeving of situatie die door een computer wordt gesimuleerd. Gebruikers beleven doormiddel van virtual reality (letterlijk: virtuele realiteit) een levensechte ervaring. Vaak beperkt deze ervaring zich tot beeld en geluid, maar soms wordt ook gebruik gemaakt van tast en reuk. Oftewel: virtual reality is het beleven en ervaren van dingen in een wereld die niet bestaat (alleen virtueel).

De opkomst van virtual reality

In de jaren 20 van de vorige eeuw begon men met het ontwikkelen van
vluchtsimulators ten behoeve van de luchtvaart. Dit leek uiteraard nog niks op het virtual reality dat we nu kennen, maar dit was wel het begin van een lange ontwikkeling, die nog steeds bezig is. De eerste keer dat virtual reality zoals we het nu kennen werd beschreven, was in 1935 door sciencefictionschrijver Stanley G. Weinbaum.

Hij beschrijf in zijn short-story “Pygmalion’s Spectacles” een wereld waarin iedereen met een virtual reality-bril op z’n neus loopt. In 1968 creëerde Ivan Sutherland wat tegenwoordig wordt gezien als het eerste virtual reality systeem. Echter, dit systeem was nog erg groot, lomp en niet gebruiksvriendelijk.

In de jaren 90 werd virtual reality als het ware herontdekt. Onder andere Sega kwam met de Sega VR-1 motion simulator. Dit apparaat kon hoofdbewegingen tracken en was in staat beelden in een soort 3D weer te geven. Dit werd gedaan door elk oog een verschillend beeld te laten zien, waardoor voor de hersenen een illusie van diepte wordt gecreëerd. Nintendo kwam in 1995 met de eerste draagbare virtual reality set, de Virtual Boy. Dit sloeg echter niet aan bij het grote publiek vanwege de hoge prijs en het ongemak tijdens het spelen.

De doorbraak van virtual reality?

Dankzij Google Cardboard is virtual reality tegenwoordig (goedkoop) beschikbaar voor het grote publiek. Ook fabrikanten als Samsung, HTC, Oculus (Facebook), Sony en Microsoft zijn begonnen met het ontwerpen van VR-brillen/systemen, met respectievelijk:

  • Oculus Rift
  • Samsung VR Bril
  • Google Cardboard
  • HTC Vive
  • Sony Playstation VR
  • Microsoft HoloLens

Toch is VR nog niet definitief doorgebroken. Wordt 2016 het jaar van de grote doorbraak van virtual reality?

Samsung Gear VR virtual reality

Oculus Rift

De Oculus Rift is dé VR-bril waar het allemaal begon. Het Kickstarter-project, dat 2,4 miljoen dollar verzamelde, verzond de eerste ontwikkelaarsversie in 2013. Inmiddels heeft Oculus ook de eerste consumentenversie van de Rift gelanceerd (eerste kwartaal van 2016).

Google Cardboard virtual reality

Google Cardboard

De Google Cardboard is de goedkoopste ‘VR-headset’ die op dit moment verkrijgbaar is. Het is een kartonnen doosje van 10 euro dat je zelf in elkaar moet zetten. Hij is alleen te gebruiken in combinatie met je telefoon. Maar voor dit geld is het zeker het proberen waard!

Samsung Gear VR virtual reality

Samsung Gear VR

De eerste ‘echte’ vr-headset die voor de consument te koop is, is Samsung’s Gear VR. Deze bril van Samsung, die in januari 2015 op de markt kwam, is gemaakt in samenwerking met Oculus. De headset is alleen te gebruiken in combinatie met een smartphone.

Samsung Gear VR virtual reality

HTC Vive

In april 2016 bracht HTC hun versie van de VR-headset, namelijk de HTC Vive uit. Het bijzondere aan de Vive is dat je er (anders dan bijvoorbeeld de Oculus Rift, die wordt geleverd met een gamepad) twee staafvormige controllers bij krijgt, één voor elke hand.

Samsung Gear VR virtual reality

Sony Playstation VR

De Sony Playstation VR, die in oktober 2016 in de winkels ligt, is natuurlijk zeer interessant. Niet alleen vanwege de relatief lage prijs (399 euro), maar ook omdat Sony dankzij hun Playstation-platform al jarenlange ervaring heeft met games.

Microsoft HoloLens virtual reality

Microsoft HoloLens

Microsoft’s ambitie ten opzichte van virtual reality werd goed duidelijk in de video die ze in januari 2015 publiceerden. Getoond wordt een zeer interessant concept, met onder andere hologrammen. De eerste ontwikkelingsversies zijn inmiddels al verzonden!