Sony Playstation VR

Sony Playstation VR

ony was evenals HTC redelijk laat met het ontwikkelen van een virtual reality bril. Beide wachtten de ontwikkelingen rustig af voordat ze zich zelf op deze ‘booming’ markt wilde begeven. Een andere overeenkomst die HTC en Sony hebben, is dat ze zich volledig op de game industrie willen richten met hun VR brillen. Dat doen Samsung en Google (en Oneplus niet). Het is echter niet waar dat Sony nooit bezig is geweest met Virtual Reality. Ze hebben een aantal jaar geleden de Playstation Move op de markt gebracht en op die manier ook een beetje geroken aan fysieke menselijke interactie in games.

Ontstaan

Sony was evenals HTC redelijk laat met het ontwikkelen van een virtual reality bril. Beide wachtten de ontwikkelingen rustig af voordat ze zich zelf op deze ‘booming’ markt wilde begeven. 

Een andere overeenkomst die HTC en Sony hebben, is dat ze zich volledig op de game industrie willen richten met hun VR brillen. Dat doen Samsung en Google (en Oneplus niet).

Het is echter niet waar dat Sony nooit bezig is geweest met Virtual Reality. Ze hebben een aantal jaar geleden de Playstation Move op de markt gebracht en op die manier ook een beetje geroken aan fysieke menselijke interactie in games. Bovendien zijn ze ook al lang bezig geweest met de Sony PlayStation VR waarover Anton Mikhailov zei dat ze daar in 2014 al drie jaar mee bezig waren geweest. Naar verluid wordt dit product in oktober 2016 verkrijgbaar.

Hoe werkt het?

Het principe van de Playstation VR van Sony is niet zo ingewikkeld. In principe is het een toevoeging aan je Playstation sensatie, maar wel eentje die veel meer invloed heeft op de game experience dan bijvoorbeeld de aanschaf van een paar extra dopjes voor op je knoppen, zodat je beter kan snipen in Call of Duty. Met deze VR headset wordt het mogelijk om letterlijk in een spel te kruipen en je daar volledig in te mengen. Deze koppeling is logischerwijs alleen mogelijk voor de Playstation 4. Je transporteert je letterlijk naar een andere, 3D wereld en ervaart alles alsof je er middenin zit. 

Welke games zijn er voor de Playstation VR bril?

Er zijn enorm veel spellen die je kunt spelen met deze bril en die speciaal op het gebruik van de VR bril zijn afgestemd. Een aantal bekende titels zijn: Batman Arkham VR, Farpoint, Resident Evil VII Biohazard, Star Trek: Bridge Crew, Star Wars: Battlefront X-Wing VR en nog veel meer. Voor een compleet overzicht, kun je hier kijken. Deze VR bril is evenals de HTC VIVE een exemplaar dat het ook op de langere termijn vol gaat houden. 

Prijs, release date & specificaties

De release date van de Sony Playstation VR bril is oktober 2016. Om precies te zijn: 13 oktober. Het is nog een beetje onduidelijk of die dag ook de consumentenversie direct wereldwijd verscheept zal worden. Op dit moment lijkt het daar wel op, aangezien je nu al een exemplaar kunt pre-orderen bij verschillende webshops door op onderstaande button te klikken. 

De retail prijs is 399 euro. Voor die prijs krijg je: PlayStation VR headset, Processor unit, Stereo oordopjes, HDMI kabel, USB kabel, AC adaptor en PS VR headset connection adaptor. Specwise is het schermpje 5.7 inch en een vernieuwingsfrequentie van 120 hz (wat hoger is dan die van de HTC VIVE). De schermresolutie is 1920 * 1080 en het gezichtsveld is +/- 100 graden.

 

Review

Ondanks dat er nog niet massaal getest is met dit product, omdat hij nog geretailed moet worden, zijn er al talloze video’s op Youtube verschenen van earlybirds die al de kans hebben gekregen om te gamen met de bril op. Wij hebben de meest interessante review gezocht en hiernaast ingevoegd.